“YIL 1985”
Ataköy’ de 5. Kısımdaki sahil yolunda ufak bir şantiye binası…
Elektrik yok, su yok.
Bir kaç müzikseverin evlerinden getirdikleri eşya ve erzaklarla, gaz lambaları ve taşıma su ile giderilen ihtiyaçlar, Bestekâr – şair ORHAN KIZILSAVAŞ ve öğrencilerinin gayretleriyle sürdürülen soğuk havalarda öğrenci evlerinde yapılan müzik çalışmaları, onbeş – yirmi kişiyi zor bulan, sonraları dört beş kişiye inen kursiyer sayısı, birkaç saz, yemekli gecelerde yılda bir verilen konserler…
Ancak güzel bir aile ortamı…
“YIL 1989”
1900’ lü yılların başlarında Leon HANCIYAN tarafindan kurulan o zaman ki ismi ile “MAKRİKÖY MUSIKİ CEMİYETİ” nin kısa bir sürede kapanışından yaklaşık 70 yıl sonra Ataköy’ de 1989 yılında “BAKIRKÖY MUSİKİ DERNEĞİ’ nin Orhan KIZILSAVAŞ başkanlığında Hikmet ÖZKAHRAMAN, Engin ERAĞAN, Ali SAVASKAN, Güngör BERKE, Ayhan SOLMAZ, Ercan DORUK, Fuat DUYGULU, Esen KEKLİK, Sema AĞAN, Gül TÜLLEK, Handan ULU, Çiğdem AKBULUT, Saliha BARDAK tarafından kuruluşu
Kursiyer sayısının 50’ lere varışı, 1992 Mayıs ayında koro şefi Orhan KIZILSAVAŞ’ ın bir ders esnasında rahatsızlanarak vefatı, yerine Prof.Dr. Nevzad ATLIĞ’ ın önerisiyle Mehmet GÜNTEKİN’ in koro şefliğine getirilişi.
Dernek başkanlığı’ nın önce Engin ERAĞAN, 1994 yılı ve sonrası Hikmet ÖZKAHRAMAN tarafindan sürdürülüşü.
Konserlerin yemekli gecelerde, konser salonlarında düzenli verilişi, ITRI korosunun yanı sıra DEDE EFENDİ ve GENÇLİK KOROLARI ile FASIL TOPLULUĞU’nun kuruluşu.
Bitmek bilmeyen ve ulaşılması zor hedefler:
Aynı anda birkaç koronun çalışmasını sağlayacak bir ortamı bulunan donanımlı bir yer.
Yarı zamanlı Türk müziği konservatuarının kurulması.
Derneğin VAKIF haline dönüştürülüp yeni bir kurumsallaşmaya gidilmesi.
Aradan geçen yıllar, yıllar….
Orhan KIZILSAVAŞ’ ın yanı sıra, dernek çalışmalarında büyük emekleri olan Giray İÇÖZÜ, Saliha BARDAK, Engin ERAĞAN gibi yol arkadaşlarımızın vefatı.
“YIL 1999” ve sonrası…
Hedeflerin gerçekleşmesi…
Bakırköy Musiki Derneği Üyeleri’ nin iradeleriyle “BAKIRKÖY MUSİKİ VAKFI” nın kuruluşu. Derneğin tüm haklarını ve varlıklarını VAKIF’ a devretmesi, üyelerinin vakıf üyeliğine geçmesi ve derneğin kendisini feshetmesi.
Ataköy 5.kısımdaki şantiye binasının sınırlı imkanları ve genişlememize engel olması nedeniyle yeni yer arayışları, bu arada Ataköy 7-8. kısımdaki onarımı bitmek üzere olan TARİHİ İSPİRTOHANE binası ve buna paralel vakfımızca bu binaya geçebilme çabaları, belediye meclisinde yapılan toplantılar, belediye meclisi üyelerine ve sivil toplum kuruluşlarına konunun öneminin aktarılışı…
Neticede de TARİHİ İSPİRTOHANE’ nin onarımının tamamlanışı… Konser salonları, dershaneleri, kafeteryası ve diğer donanımları ile mükemmel bir çalışma ortamı… Bu yerin bir bölümünün Bakırköy Belediye Başkanlığı’ nın önerisi ve Bakırköy Belediye Meclisi’ nin kararı ile vakfimıza tahsisi…
Bu arada;
* Türk Halk Müziği Eğitimi Bölümünde Melih DUYGULU’nun danışman ve başkanlığının yanı sıra Okan Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlisi Erhan ÖZDEMİR ve bağlama öğretmeni Yusuf YAŞAR gibi eğitimciler,
Evet…
Vakıf üyelerimizle,
Değerli öğretim görevlilerimizle,
Sivil toplum kuruluşlarıyla,
Müzik dernek ve vakıflarıyla,
Radyo / T.V – Gazete / Dergi gibi yazılı ve görsel iletişim kuruluşları ile,
Seçkin öğretmen ve öğreticilerle ve 1985’den günümüze Ali SAVAŞKAN ve Yıldırım SÜTEKİN gibi ebediyete intikal etmiş hocalarımıza vefa ile…..
Vakıf amaçları doğrultusunda, müzik kültürümüzü yaşatmak ve yaymak hedefimizden sapmaksızın yürüyoruz.
1985 yılından beri çalışmalarını sürdüren Bakırköy Musiki Derneği tüm varlıkları ile Musiki Konservaturı Vakfı’na katıldı, Vakıf da Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koroları faaliyet göstermektedir. Vakıf bünyesinde M.E.B müfredatlı, onaylı sertifikalı yarı zamanlı Türk ve Batı Müziği bölümleri de bulunmaktadır.